Zinloos geweld

pasfotofelicitaHoe vaak word je er niet mee geconfronteerd? Zinloos geweld, groepsverkrachtingen.
Opnieuw ging er een golf van verontwaardiging door ons land toen Richard Nieuwenhuizen, de 41 jarige grensrechter uit Almere door drie jongens van 15 en 16 het hiernamaals in getrapt werd. Condoleanceregisters werden en masse getekend. Op de voetbalvelden werd voor de wedstrijd 1 minuut stilte in acht genomen, een mooi en respectvol gebaar, maar wat lost het op? Zinloos geweld, een verwerpelijke term die naar mijn idee impliceert dat er ook zoiets als zinvol geweld bestaat, heeft vele gedaanten.
De wereld was in shock toen de 23 jarige medicijnstudenten Jyoti Sing Pandey overleed na een gruwelijke groepsverkrachting en mishandeling in een bus. De media schonk haar postuum de naam Amanat (schat). Daar heb je wat aan als je tussen zes planken naar het crematorium afgevoerd wordt. Indiase betogers vinden dat hun regering vrouwen onvoldoende beschermt. Met name New Delhi die de Rape Capital genoemd wordt, maakt zich daar schuldig aan. Verkrachting is uitgegroeid tot een symbool van
-zinloos- geweld tegen vrouwen in India. Maar ik geloof niet dat het een cultureel probleem van India aleen is. Verkrachting en groepsverkrachtingen komen helaas overal voor.

Ook dichter bij huis krijgt de zwarte schaduw van geweld een gezicht als een dierbare vriend en collega in het Jan Dommeringpad door een aantal jongens voor dood achter gelaten wordt. Zijn metgezel neemt -heel laf- de benen en laat hem bewusteloos en met bloedende hoofdwond achter. Ik loop er dagelijks en de gedachte aan wat daar gebeurde, wandelt met me mee. Veiligheid is geen gegeven. Het is broos en niet vanzelfsprekend. Gelukkig heeft hij het er goed afgebracht, maar de littekens, vooral de onzichtbare, blijven trekken.
Wat  zet mensen aan tot deze geweldsexcessen? Is het gebrek aan solidariteit? Dat is naar mijn idee typerend voor een samenleving waarin verbondenheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid ver te zoeken is. Wat kan ons verbinden in een tijd waarin we als mens blijkbaar meer geïnteresseerd lijken in de nieuwste Smartphone dan in elkaar? Met verontwaardiging, stille optochten en uitspraken als: ‘Het mag niet meer gebeuren!’ schieten we niets op, dat is wel gebleken. Wat dan wel? Op zijn minst zouden we onze manier van denken moeten veranderen en leren respect te hebben voor alles wat leeft. In India gaan de dochters van Ghandi de straat op. De moedige vrouwen doorbreken het taboe op de discussie over wederzijds respect .

Share
Twitter Facebook Instagram
blogs van felicita