Sexy vegetariër

pasfotofelicitaU heeft het vast gezien, de kalkoen die aan de dood ontsnapte. Sinds president Truman is het een goed Amerikaans gebruik om ieder jaar, voor Thanks giving day, gratie te verlenen aan een kalkoen. Vrijheid in plaats van roomboter om in te garen.  Kalkoen doet mij denken aan kerst. Op een van beide dagen stond het dier steevast op het menu. Het was het pronkstuk van de mooi gedekte tafel en lag met een krokant gebakken korstje te wachten tot het verorberd werd. Toen gruwelde ik er al van. Dat was nog voor ik wist over de dieronvriendelijke en voor de mens en het milieu ongezonde praktijken van de bio-industrie. Ieder jaar opnieuw vraag ik me af hoe de president tot zijn keuze komt. Wat heeft de gelukkig kalkoen waardoor zijn leven gespaard wordt? Hoe waggelt hij of zij verder door het leven? Want kalkoenen zijn eigenlijk doorgefokte kuikens met veel gezondheidsproblemen. Ze zakken door hun poten, krijgen hartproblemen en een flink gedeelte groeit letterlijk dood. Stuk voor stuk ingrediënten voor een Dahliaans kerstverhaal.

Gelukkig zijn er ook andere alternatieven. En het is heel nog heel trendy ook. In de tijd dat ik het eten van dieren afzwoor moest je op zijn minst geiten wollen sokken dragen en zonder een zweempje make-up of andere uitbundigheid door het leven gaan. Daar heb ik mij overigens nooit aan gestoord. Met dierproefvrije rode lippenstift en hoge hakken wandel ik al jaren door biologische supermarkten. Destijds werd er wat vreemd tegen mij aangekeken, maar tegenwoordig is het sexy om vegetariër te zijn. Er worden zelfs verkiezingen gehouden waarbij u kunt stemmen op vegetarische BN’ers. Arthur Japin, Evengly Levchenko, Georgina Verbaan, Nicolette Kluijver staan samen met 16 collega BN’ers op de lijst van genomineerden. Een van hen wordt uitgeroepen tot  ‘Meest sexy vegetariër van het jaar’. Welke bekende Arnhemmers zouden we voor deze verkiezing kunnen nomineren? Jac. Toes? Wannie de Wijn? Henk Apotheker? Margreet Blanken? Ik nodig ze allemaal uit voor een kerstdiner. Nu nog een recept voor vegetarische kalkoen.

Share
Twitter Facebook Instagram
blogs van felicita