De verkoopkever

‘Ik voel me net Gregor Samsa’, jammerde meneer de schrijver terwijl hij columnfotoeen bierviltje versnipperde. De spartelende kever uit De gedaanteverwisseling verscheen als een djinn op mijn netvlies. Voor ik naar het hoe en waarom van deze Kafkaiaanse vergelijking kon vragen riep hij: ’Of zo eentje van die geloofpiepeltjes die met godsdienstige magazines de straten afschuimen!’

‘Wat is er aan de hand?’ vroeg ik enigszins verward want de relatie tussen meneer de schrijver, godsdienstige colporteurs en Gregor Samsa was mij compleet onduidelijk.

‘Advertentieverkoop! Ja, ik heb me laten strikken. Nee, nu even niets zeggen. Ik dacht het is lekker verdienen, een paar advertenties aan goedwillende winkeliers verkopen en dan kan ik mezelf van route 99 naar route 66 verplaatsen. Maar nee, niets van dat alles. Ben zeker dertig winkels afgelopen en werd overal als een verkoopkever afgepoeierd. Mijn ego ligt aan diggelen, veeg me bij elkaar’, smeekte hij. Zoveel drama bezorgde me de slappe lach. ‘Jij hebt makkelijk lachen,’ riep hij verongelijkt. ‘Jij bent een vrouw, jouw wordt niets geweigerd.’

‘Ik heb ooit gecollecteerd voor de dierenbescherming. Je wilt werkelijk niet weten wat ik naar mijn hoofd geslingerd kreeg. Nog maar te zwijgen over de drogredenen die mensen opdisten om mij en mijn vragende collectebus zo snel mogelijk te laten verdwijnen. Maar, eerlijk gezegd baal ik ook weleens als ik mezelf bij de buurtsuper door een barricade van collectanten moet worstelen die me haast met het mes op de keel tot doneren dwingen.

‘Ga je me nu vergelijken met een collectant?’, zei hij geïrriteerd. ‘Ik zou niet durven’, beweerde ik terwijl ik mezelf met moeite in de plooi kon houden. ‘Luister’, zei meneer de schrijver het plotseling sluw over een andere boeg gooiend. ‘De oogst is mager. Ik heb met drie dagen werken een kleine zestig euro verdiend en heb dringend je hulp nodig. Laten we het bespreken bij een etentje. Dresscode diep decolleté. Het wordt een pizza met kortingsvoucher bij een potentiële adverteerder. Misschien heb jij meer geluk.’

Share
Twitter Facebook Instagram
blogs van felicita