Over vooroordelen en andere zienswijzen

wokkenDe wereld raast in hoog tempo voort. We leven in een tijd van uitersten waarin alles kan en mag en ook weer niet. Lady Gaga ziet zichzelf als een hedendaagse Messias die haar fans naar een stralende en betere toekomst zal leiden. In Afghanistan is Adolf Hitler tot held uitgeroepen. Zijn populariteit is zo groot dat zijn boek Mein Kampf in het Dari, een lokale Afghaanse taal, is verschenen. Hitler als held, een man met de X factor die de wereld niets dan goeds bracht. Hij strafte het brute gedrag van anderen immers af. Een artikel in de Volkskrant leerde me dat Hitler weliswaar veel Joden om zeep heeft geholpen, maar dat het een pure vorm van zelfverdediging was. Wie was hier het slachtoffer?

Het was nog maar 8 uur in de ochtend en mijn brein duizelde. Een dag revalideren in een afgeschermde microkosmos was een aantrekkelijk vooruitzicht. Een dag van werken aan herstel en overpeinzen van de ontwikkelingen in de macrokosmos, waar we met ons allen deel van uitmaken. Revalideren is hard werken afgewisseld met rust en jezelf verpozen in wachtkamers van de meest uiteenlopende ‘logen’ en ‘peuten’. De wachtkamertijd benut ik doorgaans denkend, filosoferend en observerend. Zo ook vanochtend. Terwijl de openbaring van Lady Gaga en de bewondering van Yusuf voor Adolf nog nagalmden, zag ik in de verte twee mannen aankomen. Een van hen was meneer Ling. Meestal zit hij in een rolstoel, maar vanochtend deed hij, onder toeziend oog van zijn fysiotherapeut, een poging zich op twee krukken te verplaatsen. Meneer Ling droeg voor de gelegenheid een zwarte, glanzende trainingsbroek waarbij in de rechterpijp, net onder zijn stomp, met zorg een knoop was gelegd. Het zweet druppelde van zijn voorhoofd. Hij glimlachte krampachtig naar me en deed zijn uiterste best om een van de stoelen naast mij te bereiken. Meneer Ling mocht uitrusten van zijn therapeut. Zijn opluchting was voelbaar. De fysiotherapeut was blijkbaar ook toe aan een korte break. Ach, we hebben het allemaal wel eens. Behoefte aan en korte pauze waarbij we gelijk de inwendige mens kunnen versterken. De therapeut zag luizen op een plant en riep hard en nadrukkelijk articulerend tegen zijn cliënt: ‘Kijk luizen, die eten jullie op hè?’ Jullie gooien toch alles in de wok? ‘Meneer Ling lachte schamper en vroeg om zijn rolstoel. Intussen pakte hij de krant van tafel en vroeg zijn ‘peut’: ‘Heeft u een Führerschein?‘

Column uit: 

Columns

Column

Share
Twitter Facebook Instagram
blogs van felicita