I’m a European Roma Woman

joaquin_cortes‘Ik kan het niet alleen’ verzuchtte Joaquin Cortès toen ik hem sprak voor mijn boek ‘Blauwe haren, zwarte ogen’. Cortès is in 2006 door het Europees Parlement benoemd tot ambassadeur van de Roma. Geweldig initiatief dat met name door de tomeloze inzet van Els de Groen die van 2004 tot 2009 als Europarlementariër deel uitmaakte van de fractie Europese Groene Partij-Europese Vrije Alliantie (EGP/EVA) tot stand kwam. De succesvolle en alom bejubelde flamencodanser als boegbeeld voor de Europese Roma zou toch zeker het pad kunnen effenen. Als ik hem spreek is hij gefrustreerd en vertelt hij me over de moeizame politieke processen die hem in de weg staan om zijn ambassadeurschap ten volle tot bloei te kunnen laten komen.

Leven met ontkenning, het heeft mij altijd vreselijk tegen de borst gestuit. Helaas zijn er teveel Roma die zich schamen voor hun etniciteit en daaraan gekoppeld discriminatie. Ze omhullen zich met een imaginaire Burka en houden hun identiteit zorgvuldig voor de buitenwereld verborgen. Heel herkenbaar voor mij. Twee van mijn tantes knipten hun haren kort en deden er alles aan de uiterlijke kenmerken die naar hun etniciteit kon verwijzen met wortel en tak uit te roeien. Helaas voor hen moet ik vaststellen dat ze er niet in geslaagd zijn. En hoewel ik zelf een lichte huid en blauwe ogen heb, ontkom ik ook niet altijd aan de vooroordelen die hardnekkig blijven bestaan. Cortès stelde voor om onze krachten te bundelen en samen te werken aan gelijkwaardigheid. Onze cultuur met trots te dragen, ons in te zetten voor het verbeteren van de leefomstandigheden van de Roma en een betere wereld te creëren voor de Roma kinderen van de toekomst. Cortès zelf heeft zich altijd heel nadrukkelijk uitgesproken over zijn afkomst. ‘Ik ben in eerste plaats Roma, daarnaast pas een Spanjaard’. Hij zei het twintig jaar geleden al en pleit ervoor dat succesvolle Roma naar voren stappen en met hun volkenrechterlijke status uit de kast komen. Een aantal jonge Roma vrouwen namen het voortouw. Op de site van Mundi Romani staat een link naar YouTube waar onder de titel I’m a European Roma Woman een filmpje te zien is waarop vijf jonge, succesvolle Roma vrouwen naar voren durven te stappen.

Een voor een introduceren ze zich zelf: Ik ben Isabella, socioloog en mensenrechtenactiviste. Ik ben Roemeense en een Roma vrouw; Ik ben Violeta, journaliste en mensenrechtenactiviste, Ik ben Bulgaarse en een Roma vrouw; Ik ben Ostalinda, antropoloog, advocaat en mensenrechtenactiviste, ik ben Spaanse en een Roma vrouw, Ik ben Olina, socioloog en mensenrechtenactiviste, ik ben Roemeense en een Roma vrouw, Ik ben Katalin, socioloog, filmmaker en mensenrechtenactiviste, Ik ben Hongaarse en een Roma vrouw, Rest mij nog te zeggen: ‘Ik ben Felicita, auteur en mensenrechtenactiviste. Ik ben Nederlandse en een Roma vrouw’.

Share
Twitter Facebook Instagram
blogs van felicita