Fijne dag!

pasfotofelicitaPas geleden zag ik een documentaire over Paul Smith.

Een modeontwerper die zich lange tijd ervoor schaamde zich Fashion designer te noemen omdat hij niet academisch geschoold is. Een man die een gebloemd herenoverhemd niet vrouwelijk vindt, maar rock en roll. Een man die een wereldimperium wist op te bouwen dat zelfs Japan op zijn grondvesten deed schudden. Ik zie hem met een grote boa achterin zijn broek gestoken door zijn kantoor huppelen, ’s morgens om zes uur baantjes in het zwembad trekken, over rommelmarkten struinen, van het ene continent naar het andere reizen en dit alles met een ontspannen en goedmoedige houding.

‘Alles wat ik wil is een fijne dag hebben,’ murmelde hij innemend voor de camera.

Ja, wie wil dat nu niet, hoor ik u denken. Toch is het minder simpel als het lijkt. Zijn we niet geneigd ons aan te passen aan de wereld om ons heen? Rennen we niet allemaal van verplichting naar verplichting? Vraag een willekeurige bekende hoe het met hem of haar gaat en je krijgt steevast het antwoord: ‘druk, stress, geen tijd en moe,’ vaak gevolgd door een klaagzang over de werkgever of een scala aan drukkende lasten waaraan met de beste wil van de wereld niet te ontsnappen valt. Tussen het geklaag door wordt via de Smart Phone de mail gecheckt en getwitterd dat hij of zij het met mij in café X zo gezellig heeft. Foto erbij van het borrelgarnituur en klaar is kees.

Mr. Smith lijkt van dit alles geen hinder te ondervinden. Ondanks alle hectiek in zijn leven weet hij van iedere dag een fijne te maken. Zijn recept?

‘Doe wat je leuk vindt en volg je hart!’

Share
Twitter Facebook Instagram
blogs van felicita