Het einde der tijden

pasfotofelicitaOp 21 december vergaat volgens de Maya-kalender onze aarde. ‘Wat wil je nog doen en wat mag je beslist niet gemist hebben?’, vroeg Mathijs van Nieuwkerk een aantal prominente gasten in De Wereld Draait Door. De een sprak over goddelijke seks, de ander over een wonderschoon landschap dat je beslist voor het einde der tijden moet hebben gezien. ‘Geloof jij erin?’, vroegen velen. Nee, ik geloof niet dat de aarde op 21 december ontploft of in een zwart gat verdwijnt. Ik denk eerder dat de wereld zoals wij die nu kennen zal veranderen, een proces dat al gaande is. Denk maar aan Tsunamis en andere natuurrampen die ons bedreigen. Van de andere kant, mocht het wel zo zijn, dan gaan we met ons allen en wordt ons mogelijk een lange lijdensweg bespaart. Nu de datum met rasse schreden dichterbij komt, merk ik dat ik hem stiekem begin te knijpen. Wat snuffelen in feiten leert me dat door de eeuwen heen in allerlei heilige geschriften het luiden van de gong voor de laatste ronde gehoord is. De Maya’s zijn zeker niet de enigen die het jaar 2012 in hun voorspellingen noemen. De Pueblo’s en Zulu’s voorspelden het ook en zowel in het christendom, het jodendom, als de islam komt de Eindtijd voor. Maar goed, hoe vaak hebben we niet gehoord dat de wereld zou vergaan? Het tijdschrift NTW (Natuurwetenschap & techniek) maakte bekend dat, mocht de wereld al vergaan, dit pas in 2220 zal gebeuren. Wetenschappers zouden een rekenfout hebben gemaakt waardoor de kalender pas twee eeuwen later eindigt. Ik ben er niet zeker van. Ondanks alle bedreigingen en kennis van An Inconvenient Truth leven we er met ons allen vrolijk op los en zijn we dagelijks druk in de weer om onze planeet eigenhandig naar de gallemiezen te helpen. Het is 1 voor twaalf vertelde Reinier van den Berg in de krant. En:‘Ik begrijp niet dat de politiek geen aandacht heeft voor het milieu’. Nee, dat begrijp ik ook niet. Misschien is onze enige redding een drastische ommezwaai of zou het daar te laat voor zijn?

Share
Twitter Facebook Instagram
blogs van felicita