Stijl voor gevorderden

 

columnfoto‘2014 wordt voor mij het jaar van de stijl!’ verkondigde een van mijn vrienden vol overtuiging. Wat zijn stijl ging worden dat wist hij nog niet precies. ‘Ik ben een beginneling. Noem het stijl voor beginners’, zei hij opgetogen. Hij kocht nieuwe kleren, ging driftig aan de slag met het maken van een moodboard, want niet alleen zijn fysieke verschijning zou een metamorfose ondergaan, zijn leefomgeving verdiende ook een make-over. Met het eerste is hij behoorlijk op weg, vindt hij. Het moodboard ligt half afgemaakt in een hoekje op een vervolg te wachten. Bestaat er zoiets als stijl voor beginners en voor gevorderden? Ja! Ari Seth Cohen weet het zeker. Stijl voor gevorderden is volgens Cohen een ode aan het zelfvertrouwen, de schoonheid en mode die alleen bereikt kan worden door de ervaring van een leven dat glamoureus geleefd is.Hij heeft het niet over de mensheid in algemene zin, maar over eigenzinnige vrouwen die het leven ten volle genieten, en het klimmen der jaren met gratie dragen. Beatrix Ost, een van de dames die Cohen voor zijn onderzoek heeft gesproken, beweert dat veel samenhangt met de manier waarop je in het leven staat. “Je kunt je geest net als je spieren trainen en de kracht van positiviteit ontwikkelen en ervaren. Dat betekent niet dat je erover moet praten en bla, bla verhalen moet ophangen, nee, het is een kwestie van internaliseren, de gevoelens en ervaringen in je laten groeien, ze een thuis geven. Het kleurt het leven zoveel mooier en dat weerspiegelt zich in je uiterlijk. Natuurlijk bestaat het leven niet louter uit rozengeur en maneschijn, we ervaren allemaal negativiteit. We zijn mensen en het hoort bij het leven, maar het gaat erom wat je ermee doet. We staan in de rivier van het leven, kijk naar de rommel, maar zie de vis en laat de rest verder drijven.” Leeftijd is niets anders dan een state of mind. De oma’s in Cohens boek weerspiegelen meisjes van 80 die bevrijd van conventies door het leven lijken te dansen. Een genot om naar te kijken, want laten we eerlijk zijn, het is toch ook ons voorland waar we naar staren. In onze samenleving lijkt geen plek lijkt te zijn voor seniorenschoonheid. Botox, rimpelfillers en chirurgische ingrepen lijken een voorlopig antwoord op de queeste naar de eeuwige jeugd. Dat het ook anders kan bewijst mijn buurvrouw, de actrice Pim Lambeau. Zij is een dame die weet wat het is om de jaren met gratie te dragen. Ze draagt bijzondere hoedjes, grote Tom Ford zonnebrillen, aparte laarsjes en is een toonbeeld van stijl voor gevorderden! Een paar dagen geleden zei ze tegen me: ‘Als ik er niet meer ben, dan neem jij het stokje van me over, afgesproken? ‘En ja, als het betekent dat ik zo ouder mag worden, dan pak ik het stokje graag van haar aan. Mijn vriend? Die is nog driftig aan het zoeken. De grap is, dat hij zoekt naar iets wat hij al lang bezit.

 

 

Share
Twitter Facebook Instagram
blogs van felicita