Mate van beschaving

columnfotoWie kent ze nog? De schokkende beelden waarop te zien was hoe zeehondenbaby’s voor de ogen van hun huilende moeders doodgeknuppeld werden en hoe vervolgens hun nog stuiptrekkende lichamen ter plekke werden gevild. Ze staan nog op mijn netvlies gebrand. ‘Liever naakt dan namaak’, was de slogan van een antibont campagne uit de jaren negentig. En zo is het! Sinds de wereld Canada in de ban deed naar aanleiding van de gruwelijke televisiebeelden, was het jagen op jonge zeehonden lange tijd maar mondjesmaat toegestaan. Wat ik nog steeds teveel vind. Het vermoorden van dieren voor hun vacht is naar mijn idee onacceptabel. Maar Fashion rules; bont is weer hot and happening. Met als gevolg dat jaarlijks de schepen weer uitrukken om honderdduizenden zeehonden voor hun vacht dood te knuppelen. De ver van mijn bed show? Helaas niet. Onder het motto: ‘What better to wear met het winterse weer dan een fashionable bontjas’, kleurt bont het Nederlandse straatbeeld steeds manifester. Zodra het weer kouder wordt, grijpt niet alleen een deel van de doorgewinterde fashionista’s naar het door hen aanbeden symbool van menselijke slachting. Er zijn ook steeds meer jongeren die met kragen van echt bont op hun jas ronddartelen. Vaak hebben ze niet eens benul waarvan die gemaakt is. Het maakt ze ook niet uit. ‘Domme bontjes’ worden dames en heren uit beiden categorieën ook wel genoemd. Dit om duidelijk te maken hoe naïef en niet bewust er door hen wordt omgegaan met het dragen van bont. In Nederland gebeurt dat niet’, wordt wel beweerd. Dat klopt maar voor een deel. Vossen- en chinchillafokkerijen zijn in ons land verboden, maar het mag wel worden verkocht. En verder weten we er ook wel raad mee. Met zes miljoen gedode nertsen per jaar is ons land de derde grootste producent van nertsenbont in de wereld. De politieke discussie over een verbod op nertsfokkerijen loopt al vanaf 1999. Twee jaar geleden werd een historische doorbraak gevierd.  Het verbod op het fokken van dieren voor hun pels was een feit. Een paar maanden geleden veegde de Haagse rechtbank het verbod op het houden van nertsfokkerijen weer van tafel. En ja hoor, het mag weer. Er loopt een hoger beroep tegen de uitspraak van het Gerechtshof. De fokkers zijn er niet bang voor. ‘Waarom zou je een gezonde branche zomaar de das om doen?’, riep een van hen zich waarschijnlijk niet eens bewust van de ongepast woordspeling. En: ‘Ik denk dat ze het geld waarmee ze ons zouden moeten compenseren beter aan andere dingen kunnen besteden.’ Mahatma Ghandi zei het al: ‘De beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren.’

 

 

 

Share
Twitter Facebook Instagram
blogs van felicita