Duivelsklauw

2014 Uitgeverij In de Knipscheer

Duivelsklauw is het verhaal van een man die zijn leven lang een buitenstaander is gebleven en zijn geheimen krampachtig probeerde af te schermen voor zijn omgeving.

Heina Brandt, wordt aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog geboren uit een huwelijk tussen een Roma moeder en een Nederlandse vader. Zijn tirannieke en opportunistische vader speelt een dubbelrol gedurende de Duitse bezetting. Manipulatie, list en bedrog vieren hoogtij in het gezin waarin zowel vader, moeder als kinderen figureren als merkwaardige personages. De vrouw wordt gedwongen haar culturele identiteit te verloochenen. Toch lardeert ze de opvoeding van haar kinderen met de tradities van de Romacultuur en leert zij hun de ongeschreven regels die in haar wereld zo belangrijk zijn. Na de oorlog wordt de vader als politiek delinquent veroordeelt en weet het gezin ternauwernood de bittere armoede te overleven. Als de vader terugkeert uit de gevangenis, besluit hij met zijn gezin naar Duitsland te emigreren. Een leven in Nederland is voor Heina Brandt een reddingslijn die hem wordt toegeworpen. Hij trouwt, krijgt kinderen, studeert, verkrijgt maatschappelijk, succes en aanzien en probeert de schaduwen uit zijn verleden te bannen, maar wordt langzaam maar zeker ingehaald door spoken uit het verleden. Hij verliest zijn grip op het leven, raakt aan de drank en wordt uiteindelijk nog net op tijd gered door de dood die hem voor gezichtsverlies behoedt.

Gina Brandt staart naar haar gestorven vader onder voile en beseft dat hij hen achterlaat met onopgeloste raadsels. Ze besluit op zoek te gaan naar de verborgen geschiedenis van de man die haar vader was.

Duivelsklauw maakt de lezer deelgenoot van een bizarre familiegeschiedenis, de eenzame worsteling van een man die is grootgebracht tussen twee culturen en normen en waarden die wankelen en haaks op elkaar staan. Het schildert het leven van een man die niet wist te overleven in het tumult van onze Nederlandse samenleving.

De Literaire Toerist

In de voetsporen van beroemde schrijvers en kunstenaars worden op de Literaire Toerist de leukste en mooiste plekken op de wereld beschreven. Chantal van Wees interviewde Felicita voor de Literaire Toerist:

http://www.literairetoerist.nl/node/literaire-bestemmingen-felicita-vos

‘Met Duivelsklauw heeft Felicita Vos een magistrale familieroman geschreven’ Els de Groen

http://www.indeknipscheer.com/met-duivelsklauw-heeft-felicita-vos-een-magistrale-familieroman-geschreven-els-de-groen/

Recensie van Andre Oyen op Ansiel

http://ansiel.cinebelblogs.be/archive/2014/04/15/duivelsklauw-felicita-vos-53938.html#more

Recensie van Ezra de Haan op Literatuurplein

http://www.literatuurplein.nl/recensie.jsp?recensieId=519

Ontsnappen aan een leven dat je niet past.

Hans Gulpen in gesprek met Felicita over Duivelsklauw

Artikel De Gelderlander 28 maart 2014

Boekenwurm en Pleeg over Duivelsklauw:

‘Spanning, verdriet, schoonheid, een verhaal om niet te vergeten.’ Anja Schuller

Ik vond ‘Duivelsklauw’ in één woord prachtig. Ik kon niet stoppen met lezen. De woorden en de zinnen, lachten mij toe, zo mooi. Spanning, verdriet schoonheid, een verhaal om niet te vergeten.
Op de vooravond van de Tweede Wereldoorlog wordt Heina Brandt geboren. Zijn Nederlandse vader speelt een dubbelrol tijdens de Duitse bezetting. (…) Na de oorlog wordt de vader als politiek delinquent veroordeeld en weet het gezin ternauwernood de bittere armoede te overleven. Voor Heina Brandt is het leven in Nederland zijn redding. (…) Hij is getrouwd, maar helaas het leven lacht hem niet toe. Hij gaat drinken en wordt nog nét op tijd gered door de dood, die hem voor gezichtsverlies behoedt. Gina Brandt beseft dat haar vader de familie achterlaat met vragen. Zij wil antwoorden. Ze kan het verleden niet laten rusten. Ze gaat op zoek naar de verborgen geschiedenis van haar vader. Ze wil er achter komen wie hij was.

Lees hier de recensie

Radio Rijnmond over Duivelsklauw

Luister hier naar de uitzending. Het inladen duurt even; start vanaf driekwart op de tijdlijn.

http://www.indeknipscheer.com/felicita-vos-duivelsklauw-roman/