Het grootste gevaar voor de mensheid ligt knorrend op schoot

Katten zijn gevaarlijk. Gevaarlijker dan mensen. Ze zijn volgens juristen Arie Trouwhorst en Han Somsen van de Tilburg Universiteit: „De grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld.˝ Alleen in Nederland zouden deze bloeddorstige moordenaars jaarlijks naar schatting al 140 miljoen dieren doden. Het is gepubliceerd in het Journal of Enviromental Law.

 

Ja mensen, de kat vormt voor 370 uitheemse dieren een gevaar. En wee je gebeente als je een kat buiten laat lopen, je loopt als eigenaar het risico voor de rechter gesleept te worden want je overtreedt daarmee de Europese regels.

 

In andere werelddelen wordt het vermeende probleem stevig aangepakt en wordt driftig gewerkt aan een uitsterfbeleid. Net zoiets als de tippelzone in Arnhem. Er worden geen nieuwe vergunningen meer afgegeven en daarmee sterft het tippelen op die plek langzaam uit. Maar goed, nu kaart ik een ander probleem aan.

 

Misschien heb ik het helemaal mis, maar in mijn opvatting is de mens ook een zoogdier; het meest gevaarlijke dier en de grootste uitroeier van de natuur. Bloeddorstig zijn we ook. We hoeven de krant er maar voor open te slaan. Moord en doodslag is schering en inslag. Maar los daarvan overtreft alleen in Nederland de mens de kat al doordat er in de slachthuizen 1,7 miljoen dieren per dag vermoord worden. Dat is 620,5 miljoen per jaar, als ik het goed uitgerekend heb. Dus hoezo gevaarlijker dan mensen?

 

En wat te denken van het circuit in Zandvoort? Het mag vol gas geven om door een verbouwing het circuit geschikt te maken voor de komst van Formule 1. Heel Nederland staat op zijn kop vanwege het te hoge gehalte aan stikstof dat ons milieu bedreigt, maar voor Zandvoort maakt de rechter een uitzondering. Hoeveel diersoorten leven daar? Wat maakt het uit? Formule 1 is gewoon een van de vele races, er worden al jaren vergunningen afgegeven, er kan geen sprake zijn van overtreding van De Wet Natuurbescherming, vinden de provincie en het circuit. Zou een bekende achternaam daarbij een handje helpen? Je hoeft toch geen Einstein te zijn om te kunnen bedenken wat de schadelijke gevolgen voor broedvogels zijn en wat te denken van de toename van stikstof in de duinen? Ben je gek?

 

Nee hoor, laten we ons focussen op de huiskat, een van de oudste huisdieren van de mens. Heel gevaarlijk! Ze hebben alleen in hun hele bestaan niet voor elkaar gekregen wat wij mensen in een paar decennia voor elkaar gebokst hebben. Smeltende ijskappen, uitstervende diersoorten, een zee vol plastic, zeepaardjes die hun staart om wattenstaafjes heenslaan, walvissen die sterven door plastic in hun maag, koraal dat uitsterft, iedere minuut verdwijnt op aarde een bos ter grote van 40 voetbalvelden en zo kan ik nog wel even doorgaan. We sluiten fijn onze ogen en gebruiken de kat als bliksemafleider voor de zooi die we er zelf van maken. Maar burgers wees gewaarschuwd. Katten zijn gevaarlijk! Gevaarlijker dan mensen!