Over de grens

Boter, suiker, sigaretten, drank… aan de smokkel van deze waren hangt een nostalgische geur. Oudere familieleden kunnen er tijdens feestjes nog smakelijk over vertellen hoe zij bij nacht en ontij de grens passeerden met een wagen vol illegale spullen, achtervolgd door fanatieke douaniers.

Smokkel is van alle tijden, ook sinds de binnengrenzen van Europa zijn weggevallen. Het gaat echter niet alleen om onschuldige consumptiegoederen maar ook om zaken waarbij de spijkerharde misdaad zich doet gelden: drugs, dieren en mensen, wapens en explosieven, geld, goud en andere edelmetalen.
Kortom, gefundenes Fressen voor 16 topmisdaadauteurs, die allen een spannend misdaadverhaal schreven over smokkel aan de Nederlands-Duitse grens en v.v.

Felicita Vos schuwt het niet om taboes te doorbreken en confrontaties met heersende opvattingen aan te gaan. Voor Addergebroed dook ze onder in de wereld van vrouwenhandel, darkrooms voor mannen en leerde ze over anesthesie. ‘Heel realistisch geschreven,’ reageerde de rechercheur mensenhandel aan wie ze haar verhaal liet lezen.
Haar eigen smokkelcarrière? Een aantal jaren geleden deed ze een vruchteloze poging een Italiaanse zwerfhond illegaal over grenzen te brengen. Hij werd in beslag genomen. Ze zette alles in het werk om hem te bevrijden, maar  het lukte haar niet hem van de ondergang te redden.

In juni 2014 verscheen een spannende smokkelverhaal van Felicita in de bundel Over de grens. Boter, suiker, sigaretten, drank…  aan de smokkel van deze waren hangt een nostalgische geur. Oudere familieleden kunnen er tijdens feestjes nog smakelijk over vertellen hoe zij bij nacht en ontij de grens passeerden met een wagen vol illegale spullen, achtervolgd door fanatieke douaniers. Smokkel is van alle tijden, ook sinds de binnengrenzen van Europa zijn weggevallen. Het gaat echter niet alleen om onschuldige consumptiegoederen maar ook om zaken waarbij de spijkerharde misdaad  zich doet gelden:  drugs, dieren en mensen, wapens en explosieven, geld, goud en andere edelmetalen. Kortom, gefundenes Fressen voor 16 topmisdaadauteurs, die allen een spannend misdaadverhaal schreven over smokkel aan de Nederlands-Duitse grens.Over de Grens wordt in Nederland uitgegeven door De Geus en in Duitsland door Grafit.