Ravage

Ravage

2019 Uitgeverij de Kring

Om haar zwangere zus te ontlasten én om het gemis aan kinderen te compenseren, neemt Charlotte Zwanenburg de hond van haar zus in huis. Direct na aankomst neemt de hond de benen. Het is het startsein van een koortsachtige zoektocht. Gaandeweg zoekt de hele familie mee. De tocht maakt pijnlijk duidelijk hoe er werkelijk over elkaar gedacht wordt. De verhoudingen komen onder hoogspanning te staan, irritaties worden ruzies en verzwegen waarheden komen aan het licht. Voor Charlotte hebben die verstrekkende gevolgen.

Ravage is een spannende, hartverscheurende roman over de vraag: hoe goed ken je je naasten?

De vijf W's volgens... Felicita Vos (interview, 2019)
Spannings.blogspot.com


 Ravage van Felicita Vos is pageturner


Hanz Mirck schreef speciaal een gedicht over Ravage.

Hazewind

Gisteren sloot je me op

om me de bewaker van je huis te maken

Mijn neus voor jouw sleutel,

mijn staart voor jouw eten,

 

zilver glinsterde de ketting

Gisteren wilde je mijn stok zijn, jezelf weggooien

en ik zou je vinden, je voorzichtig

weer terugbrengen

 

Vandaag geef ik alles terug voor niets,

honger is mijn bezit, angst het geschenk van de vrijheid

Ik leef van de wind, dat is mijn huilend lied

Ongrijpbaar is naam die ik gehoorzaam,

 

angst mijn commando

dat je niets van mij verwacht

is teveel voor mij. Vandaag slinger ik mezelf

zover mogelijk van mij af

 

Ik ben de schim in de regen

Ik ben Ezau in zijn vacht

Ik ben precies als jij, maar jij weet het niet

zolang je woorden hebt om dat af te weren

 

Begrip begint met liefde, liefde begint met begrip

Als ik de dingen anders zie, anders hoor,

wat als ik morgen terugkom

met een andere stok?


‘Felicita Vos is een unieke stem in de Nederlandse literatuur.’ Alfred Birney

'Felicita Vos heeft een uitgesproken talent voor het inzoomen op verstoorde familierelaties en weet daarbij feilloos haar vinger op de zere plek te leggen. Door hier ook nog een zenuwslopend mysterie aan toe te voegen heeft zij met Ravage een ware pageturner geschreven.' Judith Visser

‘Felicita Vos is een on-Nederlands goede romanschrijfster.’ Michael Berg

 

Enkele lezersreacties:

Ik heb de roman 'Ravage' in een ruk uitgelezen. Buiten het feit dat het is opgebouwd als een spannende krimi, zijn er nog een aantal facetten waarom je door wilt lezen. De liefde voor dieren en natuur. Het sociale engagement wat van Felicita Vos haar schrijven afspat. Je moet en zal weten hoe het dier en mens vergaat. Tot aan het einde toe blijf je in het ongewisse over een goede of slechte afloop. Dat was een flink aantal dagen geen series kijken maar pagina's lezen. Bladzijde na bladzijde, omslaan, doorlezen, verder lezen en dan met een diepe zucht. Uit!

Annelies Ibes


Ravage, een zeer aangrijpend boek over een hondje dat net na aankomst ontsnapt en dan begint de zware zoektocht en komen er spanningen binnen een familie. Je wordt zo meegesleept in het verhaal dat je eigenlijk direct in de auto wilt springen en wilt helpen. Een echte aanrader om te lezen! Dankjewel Felicita dat je me weer aan het lezen hebt gekregen!


Allemachtig, allemachtig wat een boek is het toch! Ravage, ik heb het in een sneltreinvaart uitgelezen want je wilt zo graag weten hoe het afloopt. Het slot is zo overdonderend! Ik moet er even van bijkomen... Ga het lezen, geef het cadeau, je krijgt er geen spijt van!

Claudia van der Wel


Echt een boek dat je niet weg wil leggen maar benieuwd bent naar het (verrassende) einde. Heb het met erg veel plezier gelezen: prachtig!


Wat een top boek. Ik kon het gewoon niet wegleggen. Vanaf het eerste woord word je erin gezogen. De onderlinge spanningen voel je gewoon zo goed. Dat je moet blijven lezen. En dan volg je ook nog de zoektocht naar de weggelopen hond. Er zitten zoveel lagen in dit boek. Mooie symbolen erin verwerkt. Je kruipt echt in het hoofdpersonage Charlotte. Wat een wending zit erin zeg! Ik raad echt aan om het te gaan kopen zodat je het ook kan gaan lezen. van mij krijgt het boek: 🌟🌟🌟🌟🌟

S. T.


Wat een pakkend boek. Het verhaal trekt me van pagina naar pagina. Op de helft. Dilemma: doorlezen en in 1 ruk uit of weerstand bieden en morgen weer onderduiken in de spanning. Dankjewel Felicita!

S. Cornelissen
B. Hengeveld


Hebban recensie 5 sterren

Wat een boek. Vanaf de eerste pagina wordt je gezogen in het hoofdpersonage Charlotte. Door een onoplettend ogenblik ontsnapt de hond die ze geadopteerd hebben uit Aruba de eerste dag dat ze in Nederland is. Dan volgt een zoektocht die zo enorm spannend is. Niet alleen de zoektocht naar de hond. Maar door de zoektocht waarbij familie en vrienden komen helpen komen door alle spanningen door deze zoektocht familiegeheimen naar boven. Het kruipt onder je huid. Je moet het ook echt in 1 ruk uitlezen. Steeds als je denkt nu weten we het nee dan komt er weer een wending. Met een ontknoping die inslaat als een bom! Zeldzaam goed boek! Ik raad het iedereen aan te gaan lezen!

Susan Tonen


Hebban recensie 5 sterren

Vanaf het moment dat Ramirez de hond op de eerste dag dat ze bij de hoofdpersoon is wegloopt, ben ik niet meer opgestaan uit mijn stoel. Niet alleen de zoektocht is spannend en meeslepend maar ook de onderlinge gezinsverhoudingen en dialogen kruipen onder je huid. Het boek is meeslepend tot het einde. En wat wordt toch bedoeld met Hemelkleurig water?

Claudia 82


5 sterren recensies bol.com:

Wat een verhaal. Hoe een ontsnapte hond een familiecrisis veroorzaakt. Vanaf de eerste pagina kruipt het hoofdpersonage onder je huid. Dit boek is zo goed geschreven dat je er helemaal in zit. Hoe eigenlijk de hele familie bij elkaar komt om de hond te gaan zoeken. Dat is de rode draad. Maar nee er zijn meer verhaallijnen. De relatie tussen familieleden onderling, er komen geheimen naar boven met een ontknoping die als een bom inslaat.
Ik heb dit boek niet meer kunnen neerleggen. Je moet door met lezen. Wat een ontzettend hoogstaand goed gecshreven boek. Ik raad het echt iedereen aan om te gaan lezen.

MsSuuske


5 sterren recensie bol.com

Van je familie moet je het hebben...! Dat is wat ik steeds dacht bij het lezen van dit boek. Felicita Vos heeft in dit boek alle personages een unieke stem gegeven, en laat op geheel eigen wijze zien hoe de hoofdpersoon van een jonge onzekere vrouw verandert in iemand die weet wie ze is en vooral ook wie ze (niet) wil zijn! Deze ontwikkeling is erg mooi. Het verhaal zelf is nagelbijtend spannend, want steeds wanneer de personages bijna hun doel lijken te bereiken gooit de schrijfster het roer om en wordt alles weer flink door elkaar geschud. Al deze ingredienten zorgen voor een boeiende roman die in 1 ruk wilt uitlezen!

Petra Vervloet


5 sterren recensie bol.com

Ik heb dit boek in sneltreinvaart uitgelezen. Vanaf de eerste pagina wordt je meegenomen in een zenuwslopende zoektocht naar Ramirez, de hond die direct de eerste dag dat ze bij de hoofdpersoon is, wegloopt. Maar daarnaast zijn de onderlinge verhoudingen en dialogen zo scherp geschreven dat de personages zo levendig zij dat je zo meeleeft. Het boek kruipt onder je huid. En wat Hemelkleurig water toch inhoud? Lezen of cadeau geven: je krijgt er geen spijt van!

Claudiavdw