Heldin van de dag

Heldin van de dag

 

Saskia Noort was vorige week zaterdag mijn heldin van de dag. Waarom? Omdat ze korte metten maakte met de ophef rondom de relatieperikelen tussen Andre Hazes jr. en Bridget Maasland en in klinkklare taal haar vinger op de zere plek legde.

Wat bezielt mensen om ongevraagd, ongenuanceerd of beter nog, als een verkeerd uitgerukte, geïrriteerde teek, hun venijn uit te kotsen? Dat vraag ik me serieus af.

 

Eerlijk is eerlijk, ook mijn moeder begon erover:

‘Heb je het al gehoord?’

‘Wat bedoel je, mam?’

‘Nou, dat van die Hazes met Bridget Maasland…’

‘Ik houd me niet met dat soort dingen bezig, mam.’

‘Nou, hij laat vrouw en kind in de steek voor dat mens.’

‘Wat ik ervan meegekregen heb, is dat hij al weg was bij zijn partner en een nieuwe liefde in zijn leven heeft. Wat is daar mis mee?’

‘Ze is twintig jaar ouder!’

‘Ja, en? Zijn vorige vriendin was toch ook ouder…’

‘Die was maar zestien jaar ouder’, valt ze mij verongelijkt in de rede.

‘Wat maken die vier jaar dan nog uit en waar bemoeit Nederland zich mee? Het zijn twee mensen die zich in het publieke domein begeven, maar in feite zijn het vreemden. Net zo vreemd als een willekeurige voorbijganger in de stad.’

 

Mijn moeder keek verongelijkt en was het niet met mij eens. Leven en laten leven is mijn devies zolang je er mens of dier maar geen kwaad mee doet. En dat is volgens mij niet aan de orde bij deze twee jonggeliefden. De razende woede die losbarstte nadat Noort er een artikel aan wijdde omdat deze kwestie haar als vrouw bezig hield, weerspiegelde het kotsgedrag waar ik plaatsvervangende schaamte voor voel.

 

Mijn heldin van de dag nam het op voor ons vrouwen. Ze liet vlijmscherp zien dat feminisme anno 2019 een dieptepunt bereikt heeft en dat er sprake is van een ongelijke verhouding tussen mannen en vrouwen. Heb je als kerel van middelbare leeftijd een jonge blom aan de haak geslagen, dan ben je een held een viriele bink, andersom word je voor slet, oude pruim en andere bagger uitgemaakt.

 

De tijd van Dolle Mina’s en openbare bh verbranding is voorbij, maar dat er een nieuw besef van verhoudingen tussen mannen en vrouwen nodig is, dát illustreert de openbare braakput op de sociale media naar mijn idee perfect. In dit geval gaat het om seksualiteit, maar dat het verder gaat dan dat alleen en een heel scala aan onderwerpen behelst, moge duidelijk zijn.

 

Saskia Noort nam het initiatief om de prille relatie en de absurde reacties daarop aan de kaak te stellen. Wat daarop volgde vind ik ronduit stuitend. Een kleine greep uit de bloemlezing aan haar adres: “Over de datum, opgedroogde pruim, demente goudvis, domme koe, smerig wijf, afval van Kluun en zo kan ik nog wel even doorgaan. Even zoemde een liedje van Sjef van Oekel door mijn hoofd: ‘Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan, waar komt die rotzooi toch vandaan?’ Weet u het?